Tehnologia ne dirijează viața, învață să te «debranșezi»

Un adult peterce in medie, 8 ore si jumatate pe Internet, uitand-se la videoclipuri sau folosind diferite gadgeturi high-tech. Iar cei care se afla in transa 18-25 de ani stau si mai mult. Problema este ca suntem lipiti de tehnologie, pur si simplu dependenti si uitam cel mai adesea, ca mai avem si o viata offline.

Nu lasa deci tehnologia sa iti dirijeze viata. Iata cum poti sti daca esti in pericol sau nu.

Care sunt problemele cu care ne confrumtam?

Multitaskingul. Exagerand cu multitaskingul, ai impresia ca rezolvi mai multe lucruri intr-o perioada mai scurta de timp? Nu e chiar asa. Studiile au ajuns la concluzia ca cei care sunt cei mai polivalenti erau cei mai putin eficienti, fata de cei care erau concentrati asupra unei singure sarcini. In plus, stresul cronic provocat de multitasking poate fragiliza centrul memoriei creierului.

O sociabilitate diminuata. Un creier mult prea prins si « incetosat » de tehnologie se indeparteaza incet- incet de capacitatile sociale fundamentale, precum interpretarea expresiilor fetei in timpul unei conversatii sau gestica.

Un burn-out al tehno-creierului. Oamenii care lucreaza mai multe ore on-line sau chiar non-stop, sunt mai distrasi, mai obositi sau mai iritati. Acest lucru este numit de catre specialisti un burn-out al tehno-creierului. Creierul este cel care alerteaza glandele supra-renale care secreta hormonii stresului, cortizolul si adrenalina. De-a lungul timpului, acest proces poate afecta cognitia si poate altera in acelasi timp, reteaua de neuroni din zonele creierului care gestioneaza buna dispozitie si gandirea.

Care sunt solutiile?

Traieste momentul prezent. Nu fa poze la fiecare masa pe care o iei si nu posta pe Twitter fiecare concert la care mergi. Ai timp sa postezi pe Facebook sau sa dai update la status. Viata este facuta pentru a trai momentul prezent.

Gaseste linistea si pacea. Ai nevoie de un mediu linistit, calm, chiar daca temporar, pentru a putea evacua anxietatea. Acest lucru inseamna dezactivarea notificarilor, sa iti pui telefonul mobil pe silent sau sa instaurezi zone fara telefonul mobil. Dormitorul trebie sa fie un sanctuar unde mobilul nu are ce cauta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?