Pentru a ameliora gustul alimentelor, ar trebui să mănânci așezat jos!

Se pare ca alimentele au un gust mult mai bun atunci cand le consumi asezat jos. Cel putin asa afirma cercetatorii americani. Daca vei sta in picioare in timp ce mananci, iti vei stresa corpul si vei pune pe « silent » papilele gustative.

Studiile precedente au demonstrat deja faptul ca daca mananci in timp ce esti in miscare sau la birou nu te vei bucura de aceeasi masa hranuitoare, luata in mod normal asezat la masa. Asta chiar daca au acelasi aport de calorii.

Studiile mai noi au ajuns si ele la concluzia ca daca mananci atunci cand esti asezat, preparatele vor avea un gust mult mai bun. Cercetatorii de la Univesitatea de Sud au ajuns la concluzia ca daca mananci instalat confortabil pe scaun, acest aspect are un impact fundamental asupra felului in care sistemul vestibular interactioneaza cu sistemul senzoarial gustativ.

O perceptie alterata atunci cand stai in picioare

Pentru a ajunge la aceste rezultate sau concluzii, echipa profesorului Dipayan Biswas a cerut unui numar de 350 de participanti sa evalueze gustul unor chipsuri de pita. Si chiar daca a fost vorba despre acelasi ingredient, cei care au mancat asezati, au dat o nota mai buna preparatului decat cei care l-au degustat stand in picioare.

In aceeasi maniera, prajiturile brownies provenite de la un restaurant local celebru, au fost judecate mult mai bune de catre cei care le-a degustat stand jos pe scaun. Iar atunci cand bucatarilor li s-a cerut sa modifice reteta pentru ca aceasta sa aiba un gust neplacut in gura, adaugandu-se mai multa sare, rezultatele s-au inversat. Participantii in picioare nu au remarcat faptul ca prajiturile sunt mult mai sarate si le-au atribuit o perceptie gustativa mult mai favorabila decat cei care au fost asezati.

O postura stresanta pentru corp. Cercetatorii explica faptul ca atunci cand suntem in picioare, forta gravitatiei impinge sangele inspre partea inferioara a corpului. Inima lucreaza astfel mai mult pentru a-l urca din nou. Ritmul cardiac se accelereaza si se activeaza axa stresului. Hormonul stresului, cortizolul se produce si el intr-o cantitate mai importanta. Acesta reactie are drept consecinta reducerea sensibilitatii senzoriale deci se va schimba si gustul alimentelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?