Magneziu, fier… top cele mai frecvente carențe

Oboseala, crampe, dureri musculare… daca ar fi vorba despre o carenta alimentara? Descopera sau redescopera citind acest articol care sunt cele mai frecvente carente alimentare, simptomele lor si cum le poti preveni prin intermediul alimentatiei.

Carenta in fier. Fierul este necesar pentru fabricarea hemoglobinei, proteina prezenta in globulele rosii care transporta oxigenul inspre sange sau de mioglobina, o proteina a muschilor, care permite stocarea de oxigen. Un barbat are nevoie zilnic de 1 mg de fier iar o femeie de 2 mg.

Pielea si parul uscat pot sa fie semnele unei carente in fier. Dar si unghiile casante, dar acest deficit poate sa stea si la originea unei anemii.

Pentru a lupta contra carentelor trebuie sa se consume deci alimente bogate in fier precum carnea rosie, ficatul, crustaceele sau legumele uscate.

Carenta in calciu. Calciul este cel mai abundent mineral din corp si participa la formarea si la soliditatea oaselor si a dintilor.

Simptomele unei carente in calciu apar doar atunci cand apar modificari la nivel osos. Se poate vorbi despre probleme legate de un defect de mineralizare sau de o pierdere excesiva a substantei osoase.

Pentru a se evita un deficit in calciu, se recomanda sa se consume alimente precum produsele lactate, peste, oleaginoase, leguminoase, nuci sau legume verzi.

Carenta in magneziu. Magneziul este un oligoelement esential pentru buna functionare a organismului nostru. Pe langa faptul ca ajuta oasele sa absoarba calciul, este foarte eficient si pentru a lupta contra stresului.

Un deficit in magneziu vine cu mai multe semne precum iritabilitate, stres, crampe, dureri articulare, zbatere a pleoapei sau o stare de oboseala.

Pentru a preveni o carenta in magneziu, trebuie sa se consume anumite alimente precum cacao, semintele de dovleac sau fulgii de grau.

Carenta in iod. Iodul este un element implicat in sinteza hormonilor tiroidieni. Deficitul in iod are deci un impact asupra tiroidei, dar si asupra creierului si poate duce la pierderi de memorie.

Consuma deci alimente bogate in iod precum fructele de mare, somonul, dar si produsele de origine animala sau chiar si ouale, care sunt si ele bogate in iod.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?