Cum să consumăm materiile grase în mod corect

Unt, margarină, smântână, uleiuri, brânzeturi…atât la restaurant cât și în bucătăria proprie, aceste materii grase fac parte din alimentația noastră de zi cu zi. Nu trebuie să le scoți definitiv din alimentație chiar dacă vrei să îți păstrezi silueta. Cum le putem consuma în mod corect?

Uleiurile
Compuse în proporție de 100% din lipide, uleiurile nu sunt tocmai light. Cele mai saturate precum uleiul de cocos și uleiul de palmier sunt de evitat în profitul uleiurilor cu un conținut mai bogat în Omega 3 precum uleiul de rapiță sau de nuci. Pentru gătit, privilegiază uleiul de măsline și de arahide, extrem de bogat în Omega 6. O lingură pe zi este suficientă pentru a-ți păstra silueta și pentru a-ți asigura aportul zilnic.

Brânzeturile
Dacă ești fanul brânzeturilor, alege-le pe cele cu pastă tare, bogate în calciu, precum emmental, un tip de brânză ce conferă 300mg de calciu, adică 30% din nevoile zilnice. Dacă nu îți place emmental, alege parmezanul sau beaufort.

Untul
Cu condiția să nu se depășească 20g pe zi, untul poate face parte dintr-o alimentație echilibrată. Cel mai bine ar fi să fie consumat în stare pură, pe pâinea proaspătă, să se evite gătirea acestuia. Untul înnegrit este nociv pentru sănătate deoarece conține radicali liberi care pot avea o incidență asupra îmbătrânirii pielii și este implicat în mod direct în unele patologii precum cancer sau boli neurodegenerative.

Smântâna
Contrar așteptărilor, smântâna poate fi consumată în timpul unei diete. Compusă în proporție de 30% de materii grase animală și 70% apă, smântâna ideală este cea light, cu 15% grăsime.

Margarina
Contrar ideilor preconcepute, margarina este la fel de grasă ca și untul: 84% lipide și 14% apă. Însă grăsimile conținute nu sunt identice. Margarina are un conținut ridicat de omega 6 care, în cantitate prea mare poate spori riscul de a suferi de afecțiuni cardio-vasculare. Cel mai bine este să alegi o margarină bogată în omega 3, constituită din ulei de rapiță.

Un comentariu la „Cum să consumăm materiile grase în mod corect

  1. Night at the Museum 3 – Secret of the Tomb (2014) Watch Series
    Mult mai slab decat Night at the Museum 1 si Night at the Museum 2… e deja cam lalaita povestea si prea intinsa, actiune foarte vaga pe toata durata filmului, multe momente slabe si copilaresti care scad din esenta filmului, m-a cam dezamagit sincer. Nota personala : 5/10.

Lasă un răspuns